Het ziekenhuis
In het ziekenhuis zal eerste een intake plaatsvinden waar jullie nogmaals het verhaal kunnen doen. Daarna zullen er eerst een vruchtbaarheidsonderzoek plaatsvinden, zowel bij man als de vrouw. Bij de vrouw wordt er gekeken naar de cyclus en of er wel een eisprong is. Het zaad van de man zou onderzocht worden in het laboratorium. Als er na de onderzoeken blijkt dat er bij de man en of de vrouw verminderde vruchtbaarheid wordt geconstateerd, zijn er een aantal verschillende behandelingen mogelijk.
De verschillende behandelingen
Het opwekken van de eisprong
Heb jij een onregelmatige cyclus? Dan kun je hormonen gebruiken om een regelmatigere cyclus te krijgen en om de eisprong op te wekken. Het kan ook zo zijn dat na de onderzoeken blijkt dat je PCOS hebt en er dus geen regelmatige eisprong is. Vaak wordt er eerst gekozen om te behandelen met tabletten. Werkt dit niet of onvoldoende? Dan wordt er overgegaan op hormooninjecties. Tijdens de behandelingen word je nauwkeurig in de gaten gehouden en zul je vaak naar het ziekenhuis moeten voor een echo om jouw cyclus goed te kunnen volgen.
IUI (Intra-uteriene inseminatie)
In Nederland is IUI de meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandeling. Deze behandeling is vaak in combinatie met hormoonbehandelingen van de vrouw. Dit omdat er bij de vrouw de eisprong niet goed op gang komt of er een onverklaarbare verminderde vruchtbaarheid is. Rond de dag van de eisprong worden er zaadcellen kunstmatig in de baarmoeder gebracht. Het kan ook zo zijn dat ze kiezen voor deze behandeling als de kwaliteit van het zaad minder is. De beste zaadcellen kunnen op deze manier geselecteerd worden.
IVF (In-vitrofertilisatie)
Kortgezegd worden bij IVF de eicel en zaadcellen buiten het lichaam samengebracht (in vitro) om zo hopelijk een bevruchting tot stand te brengen (fertilisatie). De vrouw krijgt voor een bepaalde periode hormonen toegediend, waardoor er meerder eicellen moeten gaan rijpen. Als er genoeg eitjes zijn uitgerijpt (meestal tussen de vijf tot 10 eicellen) zorgt een laatste hormoon injectie ervoor dat de eitjes bevrucht worden en los komen te liggen. Vervolgens zal er een punctie plaatsvinden waarbij de eitjes met een holle naald uit de eiblaasjes worden gezogen.
Wil je meer weten over IVF óf ICSI (de behandeling die ik hieronder kort toelicht), houd dan mijn blog-pagina in de gaten voor een uitgebreidere toelichting, in artikelen die ik binnenkort upload.
ICSI (Intracytoplasmatische Sperma-injectie)
Deze behandeling lijkt heel erg op IVF, maar gaat toch net een stapje anders. Voor deze behandeling wordt gekozen als er helaas door IVF geen bevruchting heeft plaatsgevonden óf als er bij de man een sterk verminderde zaadkwaliteit is geconstateerd. Hierdoor kan het zo zijn dat het zaad verkregen is door middel van een operatie.
0 reacties